Varför ska man äta D-vitamin

I vår familj så har vi ätit d-vitamin i en del år nu. Vi har märkt stora skillnader, speciellt när det gäller hudens kvalité, och de torrhetsfläckar vi i familjen brukar ha. Sen vi har börjat med d-vitamin så har dessa nästan helt försvunnit, och man kommer nästan inte ihåg hur illa det kunde vara på vintrarna ibland.

Varför ska man då äta d-vitamin?

D-vitamin bildas när solen lyser på oss, men eftersom vi bor i Sverige så är inte bara dessa dagar få under året, utan solen står till större delen av året i en sån vinkel att D-vitamin inte bildas. Faktum är att solen måste stå över 45 grader, då den annars filtreras bort i atmosfären, vilket sker i tidsrymden mellan höstdagjämning och vårdagjämning. Det är bara under sommaren som vi kan få i oss tillräckligt med D-vitamin, om vi håller oss ute i stark sol under ca 15-20 minuter. I Borås så står solen över 45 grader ett par timmar runt lunch ungefär från första maj till mitten av augusti.

D-vitamintillskott

(två var av den gröna tar jag och Mia, och grabbarna får varsin “solis”)

Som vi förstår så behövs tillskott för att fylla ut bristen. Men varför äter vi då tillskott av d-vitamin?

Jo, det finns en uppsjö av studier som visar att tillskott av d-vitamin kan lindra en hel del sjukdomar. En av dessa var eksem, vilket också var anledningen att jag provade från början. När jag märkte att det funkade så läste jag mer om d-vitamin, insåg att det var bra för svagt immunförsvar och en mängd andra åkommor.

Idag så äter vi hela familjen, och grabbarna ska alltid ha sin “solis” på kvällen.

Läs mer om detta hos kostdoktorn för att se om det är något för dig!

jonah

jonah

Göteborgsvarvet 2018

Hofsnäs

Göteborgsvarvet 2017

UT-milen 2017

Bananpannkaka

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.